4 keer slim energie besparen in huis

Door slim energie te besparen in huis kunt u de energierekening jaarlijks met tientallen euro’s verlagen. Hoewel veel van deze tips om slim energie te besparen een investering vergen vooraf, zult u op lange termijn een behoorlijk rendement kunnen behalen. Afhankelijk van uw budget en de huidige staat van uw woning, zal de ene tip beter bij u passen dan een ander. Het is aan u om af te wegen welke investeringen u kunt nemen, die ook daadwerkelijk een positief effect zullen hebben op de energierekening. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op uw dak, wat te midden van een bos veel minder effect zal hebben, dan elders op bijvoorbeeld het platteland.

Tip 1: bespaar energie met een combiketel

Met name oudere woningen hebben vaak een cv-ketel voor de verwarming in huis, met daarnaast een boiler of geiser voor de warmwatervoorziening van bijvoorbeeld de douche of de kraan in de keuken. Doordat beide installaties energie vergen, verbruikt u veel meer energie dan wanneer u beide installaties combineert in een zogenaamde combiketel. Met een combiketel zal uw gasverbruik dalen en kunt u slim energie besparen in huis. Voorbeelden als een HR-ketel, zonneboiler of warmtepomp zijn bovendien een stuk milieuvriendelijker.

Tip 2: Kies voor dubbel glas in uw woning

Hoewel uw ramen en kozijnen wellicht nog niet aan vervanging toe zijn, kan het plaatsen van dubbel glas of zogenaamde hoogrendementsglas (HR-glas) een rendabele investering zijn. Hoewel dubbel glas duurder is dan enkel glas kunt u een hoop energiekosten besparen. Met dubbel glas wordt uw woning beter geïsoleerd en stroomt er minder warmte van binnen naar buiten. Door het verminderde warmteverlies in huis, hoeft u minder energie in uw verwarmingssysteem te stoppen.

Tip 3: bespaar op de energiekosten met zonnepanelen

De afgelopen jaren is de populariteit van zonnepanelen flink toegenomen, doordat u er zelf duurzame energie en warmte mee op kunt wekken. bespaart u op de energiekosten voor de verwarming of boiler en hoeft u deze minder te gebruiken. Hoewel de investering in zonnepanelen vaak groot is, kunt u er een behoorlijk rendement uithalen op lange termijn!

Tip 4: schakel elektrische apparaten uit na gebruik

In het dagelijks leven gebruikt u diverse elektrische apparatuur in het huishouden, bijvoorbeeld door te koken, schoon te maken of televisie te kijken. Afhankelijk van de duur dat u het apparaat gebruikt, heeft ieder apparaat zijn eigen energieverbruik. Om energie te besparen kunt u apparaten uitschakelen indien u deze niet meer gebruikt. Bijvoorbeeld door de televisie of computer uit te zetten in plaats van de standby-modus te laten staan of door verlichting uit te laten indien u buiten de deur bent. Denk ook aan opladers uit het stopcontact halen, afwassen met de hand of de koelkast uitzetten als u op vakantie bent. Op die manier bespaart u een hoop energiekosten.

Leave a Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *