De nieuwste CV-ketels

Een cv-ketel is iets waar je normaal gesproken waarschijnlijk maar weinig aandacht aan besteedt, maar het kan zeker lonen om dit wel te doen. Tegenwoordig zijn er namelijk moderne cv-ketels op de markt die het gasverbruik behoorlijk beperken. Oude cv-ketels staan erom bekend veel gas te slurpen en dit is maandelijks terug te zien op je energierekening. Een cv-ketel die ouder is dan vijftien jaar, zorgt al voor onnodig hoge kosten. Deze kosten kun je eenvoudig beperken door te kiezen voor een nieuwe variant, of laat in ieder geval de ketel regelmatig nakijken.

Soorten ketels

Indien je in een redelijk oud huis woont, bestaat de kans dat er nog een conventionele redement ketel (CR-ketel) is geïnstalleerd. Deze ketels worden niet meer verkocht in Nederland, aangezien er bij deze variant twintig procent van de warmte verloren gaat. Je maakt er geen gebruik van, maar mag het maandelijks toch betalen. De hoog rendement ketel (HR-ketel) wordt het meest verkocht in Nederland. Deze ketel heeft een rendement van honderd procent, waardoor er niet onnodig warmte verloren gaat. Twee andere ketels die veel verkocht worden zijn de verbeterd rendement ketel (VR-ketel) en de hoog rendement elektriciteitsketel (HRe-ketel).

Conform waarde

Bij de aanschaf van een nieuwe ketel moet je niet alleen letten op het type, maar ook op de conform waarden (CW-label). Dit duidt onder andere aan of je gelijktijdig warm water kunt gebruiken in bijvoorbeeld de badkamer en de keuken. Bij CW 3 is dit niet mogelijk, bij CW 4 en 5 is dit beperkt mogelijk en bij CW 6 is gelijktijdig gebruik wel mogelijk. Denk daarom goed na welk CW-label voor jou van toepassing is.

Juiste vermogen

Het vermogen van een cv-ketel is afhankelijk van het CW-label, het gebruik van de verwarming, het soort woning en de grootte ervan en de mate van isolatie. Indien je in een tussenwoning woont, gaat er minder warmte verloren, aangezien er ook warmte van de buren binnenkomt. Bij een vrijstaand huis gaat er bijvoorbeeld veel sneller warmte verloren. Schaf dus niet klakkeloos een cv-ketel aan, maar ga goed na welke voor jouw huis van toepassing kan zijn.

Geld besparen

Het aanschaffen van de nieuwste cv-ketel is vaak een duur grapje, maar, evenals bij de aanschaf van andere producten, kan het vergelijken van prijzen ook in dit geval behoorlijk lonen. Met een HR-ketel is het goed mogelijk dat je een paar honderd euro bespaart op jaarbasis. Wil je een nieuwe cv-ketel aanschaffen voor in huis? Ga dan niet naar slecht één aanbieder, maar vergelijk er een paar. Het opvragen van offertes is in de meeste gevallen gratis en dit geeft je een goed beeld van het totale kostenplaatje. Hierdoor kun je er eens rustig voor gaan zitten, alle aanbieders met elkaar vergelijken en tot slot de knoop doorhakken en er eentje uitkiezen. Daarnaast is het verstandig om te zorgen voor goed onderhoud. Laat regelmatig een CV-expert de ketel onderhouden, zo blijft hij altijd efficiënt draaien!

Leave a Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *